27 Şubat 2021 Cumartesi

İlahinin Özellikleri

 


İlahiler Allah’ı öven ve Allah’ın yüceliğini anlatarak dile getiren şiirlere verilen genel isim olmaktadır. İlahi kelimesi kelime anlamı olarak ise Allaha ait olan anlamına gelmektedir. İlahilerin şiir olarak yazılırken ki nazım şekli kendine özgü bir ezgi ile 4 lükler halinde 7,8, 11’lik kalıplar halinde yazılmaktadır. Yazılan şiirlerin kendine özgü okuma stili ilahileri oluşturan en temel unsur olmaktadır.

Bir çok ilahi çeşidi olabilmektedir. Bunun ana nedeni ise her mezhebin kendisini farklı bir şekilde ifade etmesi olmasıdır. İlahi çeşitlerine genel olarak Ayin, Nefes, Deme gibi çeşitler verilebilmektedir. En güzel ilahiler kişinin hoşuna giden ilahi çeşitlerini dinlemesi ile ortaya çıkan ilahiler olmaktadır. Her mezhebin kendine özgü oluşturmuş olduğu bir nazım biçimi olduğu için genellikle ilahilerin yazılışı ve söylenişi mezhepler arasında farklılık gösterebilmektedir. 

İlahi Nasıl Yazılmalıdır?

İlahiler yazılırken genellikle 4 lük satırlar şeklinde ve 8 paragraftan oluşacak şekilde yazılmaktadır. İlahiler genellikle yetişkinler için yazılan eserler olmaktadır. Fakat çocuklar için yazılmış ve bestelenmiş ilahiler bulunabilmektedir. Birçok kaynak üzerinden çocuk ilahileri yazarak çocuk ilahileri dinlenebilmektedir. İlahiler bir çok kişi tarafından sevilerek dinlendiği için arama motorlarında da en sık yapılan aramalardan bir tanesi ilahi dinle kelimeleri olmaktadır. Bu neden ile ilahiler çok büyük ilgi kaynağı olarak görülmektedir. Her kaynakta yer alan ilahi çeşitleri farklılık gösterebilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Oyun Dünyasında Yükselen Yıldız: PUBG Mobile

  Oyun dünyası, PUBG Mobile ve Valorant gibi heyecan verici oyunlarla dolup taşıyor. Bu oyunlar oyunculara eşsiz bir deneyim sunuyor ve re...