28 Mayıs 2023 Pazar

Kedilerde Fip Hastalığı

 


Kedi sahiplerinin hayvan dostları için en çok korktukları hastalıkların başında gelen fip hastalığı, kedilerde sık olarak ortaya çıkan ve oldukça tehlikeli seyreden viral bir rahatsızlıktır. Temel nedeni koronavirüs olarak saptanmış olan bu hastalığın insanlarda görülen koronavirüs ile aynı olmadığı da bilinmektedir.

Kedilerde görülen koronavirüs ishal dışında belirgin problemlere neden olmamaktadır. Kimi kedilerde spesifik bir durum ortaya çıkarak vücudun bağışıklık sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açarak farklı etkileşimlere girebilir.

Enfekte olmuş kedinin sağlıklı kediler ile bir araya gelmesi, sağlıklı kedilerin de virüsü kapmasına neden olmaktadır. Sağlıklı kedinin vücuduna giren virüs mutasyona uğrayarak kedinin vücuduna yayılır. Evcil hayvanı olan kişilerin korkulu rüyası olan bu bulaşıcı hastalık özellikle birden fazla kedisi olan kişiler için son derece zor bir sürecin başlamasına neden olmaktadır.

Fip Hastalığı Nasıl Anlaşılır?

Genellikle belirgin semptomlar göstermeyen hasta kediler;

·        Hapşırma

·        Gözlerde sulanma

·        Burun akıntısı

·        İshal gibi belirtiler ortaya koymaktadır.

Çoğu zaman bağışıklığı güçlü kedilerde semptomlar kendiliğinden geçerken, kimi hastalarda zorlu bir tedavi süreci ile hastalık giderilmektedir. Bazı durumlarda hastalık kedinin hayatını kaybetmesi ile son bulmaktadır.

Kedilerde fip hastalığı kedi sahiplerinin dikkati sayesinde erken dönemlerde fark edilebilmektedir. Alanında uzman veteriner hekim tarafından muayenesi ve gerekli testleri yapılan kediye uygun tedavi vakit kaybetmeden başlanmalıdır. Hastalık ıslak ve kuru olmak üzere iki farklı formda ortaya çıkmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Oyun Dünyasında Yükselen Yıldız: PUBG Mobile

  Oyun dünyası, PUBG Mobile ve Valorant gibi heyecan verici oyunlarla dolup taşıyor. Bu oyunlar oyunculara eşsiz bir deneyim sunuyor ve re...